1. Home
  2. Geschiedenis Kawai piano’s & vleugels

Geschiedenis Kawai piano’s & vleugels

Filosofie

Al vanaf 1927 is Kawai een pianoproducent met vooruitstrevende ambities, waar Koichi Kawai (1886-1955) de grondlegger van is. Door de geschiedenis heen is Kawai voortdurend op zoek naar nieuwe materialen en technologieën die de klank, speelgevoel, stabiliteit en waarde verbeteren. Dit heeft geresulteerd in grote innovaties in de piano-industrie, waaronder het gebruik van aluminium in het mechaniek, slowfall klavierkleppen, verharde lessenaars en het revolutionaire gebruik van ABS-carbon voor de mechanieken.

Ook op elektronisch gebied is de filosofie van Kawai terug te vinden. Zo was Kawai het eerste merk wat een digitale piano bouwde met houten toetsen, een imitatie van een vleugelmechaniek ontwikkelde, en een echte houten zangbodem gebruikte ter vervanging van de luidsprekers.

De droom van Koichi Kawai was om de beste piano’s ter wereld te bouwen. Na jaren van technische innovaties en een hoog ambachtelijk niveau is deze droom eindelijk in vervulling gegaan. Kawai is gegroeid tot een topmerk met piano’s en vleugels van de hoogste kwaliteit! Maar dat betekend is niet het einde van de droom. Kawai blijft nieuwe producten ontwikkelen en innoveren om de beste piano’s ter wereld te bouwen.

Koichi Kawai

Geschiedenis Kawai piano’s & vleugels

Koichi Kawai (1886-1955)

Na de uitvinding van een innovatieve kar, als zoon van een wagenbouwer, werd Koichi Kawai als leerling opgeleid door een pianobouwer. Met met de bouw van Koichi’s eerste piano’s kwam zijn buitengewone talent op het gebied van design en vernieuwing aan het licht. Na jaren waarin hij ontwikkeling en onderzoek leidde bij Yamaha werd hij de eerste die een pianomechaniek compleet in Japan ontwikkelde en produceerde. Hij kreeg veel patenten voor zijn designs en vernieuwing in de piano-industrie. Toen in de jaren ’20 de Japanse piano-industrie het moeilijk kreeg, besloot Koichi Kawai dat het tijd was om zijn eigen weg in te slaan.

Met 7 medestanders richtte Kochi Kawai in 1927 het Kawai Musical Instrument Research Laboratory op in Hamamatsu, Japan. Met elkaar hadden ze de droom om de beste piano ter wereld te bouwen. In 1935 werden er 10 vleugels en 35 piano’s per maand gebouwd. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de fabriek eerst geclaimd voor het produceren van oorlogsmaterialen, en later verwoest. Begin jaren ’50 werd de productie weer doorgezet, en groeide in Japan ook de muziekindustrie in Japan. Met ruim 500 werknemers groeide de productie naar ruim 1000 piano’s per jaar. Als eerste persoon in de muziekindustrie ontving Koichi Kawai de prestigieuze ‘Blue Ribbon Medal’ van de keizer van Japan. In de eerste 25 jaar was de basis gelegd voor ambitie en kwaliteit, wat ook vandaag de dag nog steeds de filosofie is binnen Kawai.

Shigeru Kawai (1922-2006)

Na het plotselinge overlijden van Koichi Kawai nam Shigeru Kawai in 1955 de leiding in het familiebedrijf over. Onder zijn leiding werd in het productieproces gezocht naar een combinatie van handwerk en machinale technologie. Dit zorgde ervoor dat de productecapaciteit exponentieel toenam. Hij was ervan overtuigd dat muziekonderwijs de sleutel was tot de aanschaf van instrumenten. Daarom bouwde hij een netwerk van Kawai muziekscholen op, en daarnaast instituten voor het opleiden van muziekleraren en pianotechnici.

Met de goedlopende zaken in Japan en de ontwikkeling van elektronische instrumenten in de jaren ’60 en ‘70 kwam de wens om wereldwijd uit te breiden. De goedkopere Japanse instrumenten van hoge kwaliteit werden serieuze concurrenten voor de traditionele pianobouwers in Europa. Het streven van Kawai was ‘een klank die overal ter wereld gewaardeerd wordt’. Zo werden vertegenwoordigingen in Amerika, Europa en Australië opgezet. Uniek was de ontwikkeling met het gebruik van kunststof in de mechaniek vanaf de jaren ’70. Belangrijke onderdelen zoals de hamerkapsels werden van kunststof gemaakt, omdat dit niet uitzet met luchtvochtigheidsverschillen.

Shigeru Kawai
Hirotaka Kawai

Hirotaka Kawai (1948-heden)

In 1989 nam Shigeru’s zoon Hirotaka Kawai het presidentschap over. Dit deed hij met de belofte om de ‘verplichting tot hoogste kwaliteit‘ van zijn voorouders voort te zetten. Hij investeerde om geavanceerde robottechnologie in het productieproces te integreren. Onder zijn leiding bereikte Kawai in 1992 een productie van ruim 2 miljoen instrumenten per jaar. De wereldwijde productie werd versterkt met een fabriek in Indonesië, waar volgens dezelfde hoge kwaliteitseisen de instappiano’s van Kawai worden geproduceerd.

Rond deze periode werd het verbeterde Ultra-Responsive ABS mechaniek geïntroduceerd. Dit mechaniek bevatte meer kunststof onderdelen, van een betere samenstelling. In 2006 volgde het Millennium III mechaniek. In dit mechaniek wordt gebruik gemaakt van ABS-carbon. Dit materiaal is extreem licht, zeer stevig en ongevoelig voor luchtvochtigheidsverschillen in tegenstelling tot hout. Dit resulteert in een zeer nauwkeurige aanslag, hoger repeteervermogen, en een langere levernsduur met minder onderhoud.

Piano Select & Kawai piano’s & vleugels

Vandaag de dag is Kawai een merk aan de top van de piano-industrie. Met nog elke dag de ambitie om te innoveren en verbeteren om de beste piano ter wereld te bouwen. U vindt steeds meer Kawai piano’s en vleugels bij (muziek)scholen, concertzalen, podia en gerenommeerde pianisten. Met prachtige en praktische designelementen, zoals versterkte klavierlijsten, 100cm brede lessenaar, slowfall klavierklep. Daarnaast hebben deze instrumenten een zeer verfijnde aanslag en prachtig expressieve klank. Door technici wordt Kawai ook wel ‘het nieuwe Yamaha’ genoemd. Met haar instrumenten van hoge kwaliteit is Kawai een volwaardig concurrent van Yamaha instrumenten.

Wij als Piano Select zijn trots om dealer te zijn van dit prachtige merk. We hebben een mooi assortiment nieuwe Kawai piano’s & vleugels in onze showroom opgesteld. Zowel akoestisch als digitaal. U bent van harte welkom om in onze showroom meer informatie te ontvangen over de huidige modellen, en vooral deze prachtige piano’s en vleugels te ervaren!