Een tweedehands piano kopen? Beoordeel zelf de staat van een piano

Overweegt u om een tweedehands piano te kopen? Het is goed mogelijk om zelf de staat van een piano in zekere mate te beoordelen. Piano Select heeft een overzicht gemaakt van de punten waarop u eenvoudig zelf kunt beoordelen wat de staat is van een tweedehands piano. Lees hieronder meer.

De hoogte van een piano

De hoogte van piano’s varieert tussen 100 en 135 cm. De hoogte van de piano heeft invloed op de klank. Bij een hogere piano is de zangbodem groter en zijn de snaren langer. Ook heeft de kast meer “luchtinhoud”. Dit alles resulteert in een grotere, rijkere en vollere klank. Ook is de dynamiek groter (verschil tussen zachte en luide passages). Verder is er ruimte voor langere toetsen. Dat verbetert de speelaard. Hetzelfde geldt voor vleugels. In een concertzaal ziet u meestal een concertvleugel van circa 275 centimeter lang.

  • Bij (1) vindt u de vilten invoeringen. Deze houden de toetsen in het gareel. Voel aan de voorzijde in hoeverre u de toetsen zijdelings heen en weer kunt bewegen. Dit moet minimaal zijn. De toetsen moeten elkaar zeker niet kunnen raken.
  • Bij (8) vindt u de hamerkoppen en dempervilt. Om dit te kunnen zien dient u de bovenklep te openen (of liefst vragen of de voorzijde van de piano open mag. Bij Piano Select doen wij dit standaard.) De hamerkoppen mogen geen diepe groeven (meer dan 1mm diep) hebben. Dit kan eventueel gemakkelijk worden weggeschuurd maar is beperkt tot 3, 4 keer schuren omdat er anders te weinig vilt overblijft. Het dempervilt kunt u controleren door de toetsen stuk voor stuk aan te slaan en te luisteren of de toon direct uitdooft na loslaten (let op: de hoogste tonen hebben geen dempers, dit is via de bovenklep goed te zien).
  • Bij (4) vindt u het kapselkoord waarin een veertje is opgehangen. Het veertje zorgt voor een goede repetitie (snel herhaald aanslaan) van de toets. Yamaha piano’s met een lager serienummer dan circa 4 miljoen hebben nogal eens de kwaal dat het kapselkoord is verteerd. Het veertje is dan los waardoor de toetsen niet meer snel kunnen repeteren. Een beginnende pianist merkt dat nog niet. Vraag altijd naar de staat van het kapselkoord en of deze is vervangen.

De afregeling

De afregeling van het mechaniek is in hoge mate bepalend voor de speelaard van het instrument. Het maakt het verschil of een instrument tijdens het spelen als prettig wordt ervaren of dat alles veel moeite kost en bijvoorbeeld een snelle triller niet gemaakt kan worden.

Bij (2) vindt u de afvaldop. Daarmee kan de afval (vrijheid tussen de hamerkop en snaar) worden afgeregeld. Bij langzaam indrukken van de toets dient de hamerkop ongeveer bij 2-3 mm voor de snaren te stoppen. Bij silent piano’s is deze afstand vergroot naar circa 6 mm.

(3) is de vanger. Een hamerkop dient ongeveer op 15 mm van de snaren na de aanslag opgevangen te worden. De vangersteel is buigbaar om de juiste afstand in te stellen.

(5) is de piloot. Deze kan in hoogte versteld worden en dient zodanig te staan dat het mechaniek precies in beweging komt op het moment dat de toets ingedrukt wordt. Na verloop van jaren ontstaat er ruimte tussen de piloot en het mechaniek. U kunt dit ontdekken door de toets aan het voorste randje op en neer te drukken. U voelt dan de zogenaame “lucht” die er niet hoort te zijn.

(6) betreft de afregeling van het sustain pedaal (rechter pedaal). Deze dient zodanig afgeregeld te worden dat er geen verschil in de demperstand optreedt als een toets is ingedrukt en daarna het pedaal wordt ingetrapt.

Bij (7) vindt u het demper lepeltje. Deze zet de demper in beweging. De demper moet van de snaar loskomen bij een half indrukte toets.

Inwerking vocht

Een droge omgeving is niet bevordelijk voor een piano (gemiddeld lager dan 40% relatieve vochtigheid), maar plaatsing in een te vochtige omgeving (gemiddeld boven 65% relatieve vochtigheid) is op de lange termijn ook niet goed. U herkent dit aan roestige snaren, roestige stempennen en donkere vlekken op het blanke hout van het mechaniek en de toetsen. Laat een dergelijke piano zeker staan.

Leeftijd

De goedkoopste piano’s gaan zo’n vijftien tot twintig jaar mee. Goed gebouwde middenklasse piano’s zoals de Yamaha U1 of U3 gaan zo’n zeventig tot tachtig jaar mee! Ondanks de lange verwachte levensduur is het raadzaam een niet te oud instrument aan te schaffen. Het instrument gaat dan na aanschaf lang mee en blijft goed zijn waarde behouden. Bij Yamaha instrumenten wordt serienummer 2 miljoen over het algemeen als ondergrens gehanteerd (bouwjaar 1975). Indien in goede staat aangeschaft zal een instrument na die leeftijd nog vele jaren voldoen voor u of uw gezin. Er worden momenteel veel U1/U3 instrumenten voor zeer weinig geld aangeboden (U1 circa € 2.000,-), deze hebben serienummers lager dan 1 miljoen, bouwjaar 1960-1970. Pas op voor deze instrumenten. Een klein aantal zijn nog in goede staat maar de meeste exemplaren kunt u beter mijden. Qua kast zien deze er goed uit (zijn opnieuw gespoten) maar ze zijn vaak technisch in mindere staat ondanks dat er wordt gesteld dat de instrumenten zijn gereviseerd. Verifieer ook altijd het opgegeven bouwjaar. Wij horen geregeld dat er wordt gesmokkeld met de leeftijd. Gebruik daarvoor een bouwjarentabel die u hier kunt inzien en afdrukken.

Waarschuwing

Er worden momenteel veel aantrekkelijk geprijsde “Klassieke” piano’s aangeboden. Dit zijn veelal instrumenten van 70 jaar of ouder, in de kleur wit of matzwart. De prijzen liggen zo tussen € 700,- en € 2000,-, vaak met inruilgarantie en zogenaamd gereviseerd. Dit lijken aantrekkelijke prijzen, want ze liggen aanzienlijk lager dan bij nieuwe piano’s of A-merk occasion piano’s. Helaas zult u de piano-aspiraties van u of uw kinderen met een dergelijk instrument in de kiem smoren! Deze instrumenten klinken niet goed en spelen slecht. Ze zijn gewoon op. Dergelijke piano’s worden via marktplaats ingekocht (gratis op te halen of voor een klein prijsje) en daarna wit of matzwart geverfd of gespoten. Voor de winkelier is dit zeer winstgevend, maar u zit met een miskoop! Uw kind zal het piano leren spelen helaas snel opgeven!

Tweedehands piano kopen, wat is een eerlijke prijs?

Door de lange levensduur van hoge kwaliteit piano’s neemt de waarde c.q. prijs maar langzaam af. In eerste instantie verliest een instrument direct na aanschaf wel flink waarde. Dat is zo’n 30%-35%. Onderstaande grafiek geeft de circa waarde weer van een occasion piano als percentage van de huidige nieuwprijs. De gegeven waarden gaan uit van een piano in een conditie die voor die leeftijd te verwachten is.

Menu