Piano resonanties & bijgeluiden

V.a. € 30,-

Een ongewenste resonantie of bijgeluid in de piano kan erg vervelend zijn! Afhankelijk van de oorzaak kan een resonantie of bijgeluid soms ook af en toe maar hoorbaar zijn, en per seizoen verschillen. Dat kan te maken hebben met temperatuur en luchtvochtigheidsverschillen. Vanuit onze ervaring kunnen we vaak redelijk vlot de oorzaak van een resonantie of bijgeluid vinden, maar soms kan dit ook lange tijd in beslag nemen omdat het geluid via verschillende onderdelen wordt doorgegeven en versterkt.

Waarom een Revisie/ Onderhoudsbeurt bij PianoSelect?

Ruim 60 onderhoudsbeurten & revisies per jaar;
Transparant advies met oog voor uw speelsituatie;
Technici met uitgebreide vakkennis;
Netwerk met externe specialisten;
Uitgebreide service.

Buiten de piano

Soms is een resonantie bij een bepaalde toon of groep van tonen hoorbaar, en lijkt deze daardoor uit de piano te komen. Eerst zullen we vaststellen of de resonantie of bijgeluid echt uit de piano zelf komt. Regelmatig komt het voor dat er kandelaren, lantaarns, glazen kastjes, houtkachels of andere accessoires in de buurt van de piano staan die mee resoneren bij een bepaalde frequentie. Deze zijn het meest eenvoudig te vinden en door u zelf als eerste uit te sluiten.

Pianowol geluidsisolatie akoestisch paneel
piano resonanties en bijgeluiden

In de piano

In de piano zijn er vele oorzaken die een resonantie of bijgeluid kunnen geven. Het lastige is dat een piano gebouwd is om geluid door te geven en te versterken. Hierdoor kunnen resonanties die links onderin veroorzaakt worden, rechts bovenin de piano hoorbaar zijn. Wij hebben veel ervaring met het oplossen van resonanties en bijgeluiden, waardoor we bij bepaalde geluiden gelijk een groot aantal veelvoorkomende oorzaken bij een bepaald geluid kunnen nalopen en uitsluiten. Resonantie in de piano zijn nog in 2 categoriën in te delen:

  1. Resonanties of bijgeluiden bij een enkele toon
  2. Resonanties of bijgeluiden bij een groepje tonen

Bij de eerste groep zit de oorzaak vaak in losse schroeven, losse asjes, teveel speling of slijtage van vilten, koperen windingen van bassnaren, groeven in drukstangen of frame, etc. Geluiden in deze groep zijn meestal elke keer tijdens het spelen hoorbaar als het probleem naar boven komt.

Bij de tweede groep zit de oorzaak vaak in kastonderdelen, houtverbindingen, moeren en bouten, pedaalmechaniek, scharnieren, ribben, zangbodem, etc. Geluiden in deze groep zijn vaak ook seizoensgebonden, en zullen de ene keer erger zijn dan de andere keer.

Kosten

Heeft u een resonantie of bijgeluid wat u wilt laten verhelpen? Omschrijf uw resonantie of bijgeluid zo precies mogelijk, en in welke van de 2 categorieën deze valt. Een video kan iets duidelijk maken, maar het is vaak erg moeilijk om het exacte bijgeluid en een te vermoeden oorzaak op basis van een video te maken. Bij het opsporen van een resonantie of bijgeluid rekenen wij ons uurtarief, afgerond per kwartier.

Bij een veel voorkomende oorzaak zijn wij binnen 15 minuten klaar, bij een iets minder voorkomende oorzaak kunnen wij soms meer dan 60 minuten bezig zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie en overleg!

Vaste tarieven

Inspectie en advies*€ 50,-
Tarief losse werkzaamheden€ 60,- per uur
Voorrijkosten buiten 30km€ 0,60 per km
* Prijs voor taxatie, of ter inspectie en advies voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden of inbouw van een silent systeem. Deze kosten komen te vervallen bij het uitvoeren van werkzaamheden.

TIP: Combineer werkzaamheden voor een mooie aanbiedingsprijs!