Hamerkoppen intoneren

V.a. € 60,-

Klinkt uw piano schel? Of heeft u een toets die harder of scheller klinkt dan de andere tonen? Dan kan het nodig zijn om naast het stemmen ook de hamerkoppen van uw instrument te intoneren.

De hamerkop is het onderdeel waarmee de snaren worden aangeslagen waardoor er geluid klinkt. De hamerkop is opgebouwd uit een houten kern met daarom vilt dat onder spanning rond de houten kern gelijmd is. Met het intoneren van een hamerkop prikken we in het vilt, waarmee we de spanning in het vilt kunnen veranderen. Door op verschillende plekken in het vilt te prikken kunnen we verschillende veranderingen in de klank aanbrengen. Met als doel een gelijkmatige klank van toets naar toets.

Waarom een Revisie/ Onderhoudsbeurt bij PianoSelect?

Ruim 60 onderhoudsbeurten & revisies per jaar;
Transparant advies met oog voor uw speelsituatie;
Technici met uitgebreide vakkennis;
Netwerk met externe specialisten;
Uitgebreide service.

Het intoneren van hamerkoppen is nodig wanneer de klank van de piano niet meer gelijkmatig klinkt of schel is geworden. Door het spelen en veel aanslaan van de hamerkop wordt het vilt samengeperst en ontstaan er groeven in de hamerkop. Bij grote slijtage waarbij de hamerkop te diepe groeven heeft, of zelfs plat geworden is bij het aanslagpunt, is eerst een schuurbeurt vereist. Daarmee wordt de hamerkop eerst weer mooi in model geschuurd, waarna de benodigde elasticiteit en spanning in de hamerkop geprikt kan worden voor de gewenste klank.

Bij een grote intoneerbeurt nemen we het mechaniek mee naar onze showroom om de hamerkoppen eventueel te kunnen schuren of voor te intoneren. Het uiteindelijke verfijnde intoneren gebeurd in het instrument zelf. Ook het lichtere intoneerwerk gebeurd thuis, en voeren we altijd na een stembeurt uit. Stemmen en intoneren vallen met elkaar samen. Kleine afwijkingen in de stemming kunnen ook al een verschil in helderheid of schelheid geven.

Afhankelijk van de kwaliteit van de hamerkoppen en de intensiviteit van het spelen zal een instrument elke 2-5 jaar (deels) geïntoneerd moeten worden. Bij een lage kwaliteit piano zijn de hamerkoppen vaak beperkt te intoneren, en is de klank vaak erg schel. Beluister het verschil wat we in zo’n type piano kunnen maken in bijgeplaatste instagramvideo. Bij een hoge kwaliteit piano is het mogelijk om veel meer dynamische lagen te creëren of te behouden, waarbij de toon warm is bij zacht pianospel en helderder wordt bij harder pianospel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Piano Select (@pianoselectzwijndrecht)

Piano & vleugel onderhoud

Vaste tarieven

Inspectie en advies*€ 50,-
Tarief losse werkzaamheden€ 60,- per uur
Voorrijkosten buiten 30km€ 0,60 per km
* Prijs voor taxatie, of ter inspectie en advies voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden of inbouw van een silent systeem. Deze kosten komen te vervallen bij het uitvoeren van werkzaamheden.

TIP: Combineer werkzaamheden voor een mooie aanbiedingsprijs!