Tweedehands piano - piano kopen tips

Nieuwe piano of een tweedehands?

De keuze tussen een nieuwe of gebruikte piano hangt af van uw budget en eisen. De prijzen van nieuwe piano’s zijn grofweg als volgt in te delen:

  • Starterspiano’s (vaak uit China) (vanaf € 2.500,-)
  • Middenklasse piano’s (tussen € 7.000,- en € 12.000,-)
  • Semi-topklasse piano’s (tussen € 12.000,- en € 20.000,-)
  • Topklasse piano’s (vanaf € 20.000,-)

Een occasion piano koopt u voor 30% tot 70% van de nieuwprijs, afhankelijk van de leeftijd en de technische staat van het instrument.

In welke klasse moet ik mijn piano zoeken?

De klasse waarin u een piano zoekt, is afhankelijk van uw budget en eisen. Pianisten die al wat langer spelen, willen vaak een piano met veel dynamiek (verschil tussen hard en zacht), een rijke toon en goede speelaard. Dit is enkel te vinden in piano’s uit de middenklasse of hoger.

Wilt u beginnen met pianospelen of uw kinderen de mogelijkheid geven een goede spelontwikkeling te creëren, schaf dan ook minstens een middenklasse instrument aan. Om een goed pianospel te ontwikkelen is het namelijk nodig om een piano te bespelen met een gelijkmatige afregeling, gelijkmatig klankverloop en breed dynamisch bereik. Deze vind u niet of nauwelijks tussen de starterspiano’s. Uiteraard kunt u, afhankelijk van uw eisen en budget, ook hier weer kiezen tussen een nieuwe piano of een tweedehandspiano.

Starterspiano’s (ook wel studiepiano’s genoemd) zijn er in vele soorten en maten. Het merk en de leeftijd bepalen de kwaliteit van de piano. Starterspiano’s vormen een risicogebied met betrekking tot de kwaliteit. Er kunnen prachtige, degelijke piano’s tussen zitten, maar ook goed ogende piano’s van zeer slechte technische kwaliteit. Technisch kenmerken deze piano’s zich onder andere door verkeerd gebruik van (hoogwaardige) materialen, onregelmatige afregeling, onregelmatig klankverloop en beperkte dynamiek.

Ons advies is u goed te laten adviseren over de technische staat van de piano’s in de klasse waar u naar op zoek bent. U kunt in uw zoektocht een pianodocent(e) meenemen, die het klankverloop en dynamisch bereik kan beoordelen. Beter is om een onafhankelijke technicus/pianostemmer mee te nemen, die de volledige technische staat van het instrument kan beoordelen. Veel technici bieden dit ook als dienst aan.

Piano kopen tips
Technische staat piano - piano kopen tips

De technische staat van een gebruikte piano

U kunt veel geld besparen met de aanschaf van een gebruikte piano. Het is dan wel belangrijk dat de technische staat goed is, de klankkleur u aanstaat en de speelaard prettig is. Deze kenmerken kunnen sterk variëren afhankelijk van de leeftijd, het aantal speeluren en het karakter van het instrument.

Met de technische staat wordt bedoeld: de slijtage van het mechaniek; veroudering van de snaren, hamerkoppen, stemblok en de houten onderdelen (bijvoorbeeld de zangbodem); inwerking van vocht; en de mate van het gebruik. Met het karakter wordt de klankkleur bedoeld: dof, romantisch, helder, sparkelend of metalig. De speelaard geeft aan of de toetsen niet te licht of te zwaar lopen en evenredig spelen over het gehele klavier.

Zeker voor beginnende pianisten is het van belang dat het klavier een evenredige aanslag heeft. U moet zich voorstellen dat de middelste C op de piano een bepaald gewicht heeft, dan moet de buurman-toets (een B) hetzelfde gewicht hebben. Wanneer dit niet het geval is, leert u of uw kinderen verkeerd piano spelen aangezien in dat geval de ene noot harder aangeslagen moet worden dan de andere noot. Net als wanneer kinderen leren lopen, is het van belang dat dit in gelijke stapjes gebeurt en niet met aan de linkervoet een schoen met een dik profiel en aan de rechtervoet een schoen met een dun profiel. Dit soort scenarios komen we vaak tegen bij starterspiano’s die via de particuliere tweedehands markt worden aangeschaft, vaak komt daar geen technische beoordeling aan te pas.

Wij geven het advies om de piano altijd technisch goed af te laten regelen. Dit kan bij uw huidige piano wanneer u twijfelt over de aanslag, of bij de piano die u aanschaft via een particulier. In geval van aankoop in een winkel zal de afregeling en technische staat zeker in orde moeten zijn. Helaas moeten we concluderen dat er ook grotere pianowinkels zijn waarbij er weinig wordt gedaan aan het onderhoud en afregelen van de piano’s. Stel vooral veel vragen tijdens uw bezoek, en vraag eventueel een onafhankelijke technicus/pianostemmer mee! Veel technici/pianostemmers bieden dit ook als service aan, en kunnen u uitgebreid informeren en adviseren wat betreft staat van het instrument en welke werkzaamheden er zijn uitgevoerd. Meer informatie over het beoordelen van een piano kunt u hier lezen.

Prijs en levensduur occasion piano

Vaak is er een duidelijk verband tussen de nieuwprijs van een piano en de verwachte levensduur van het instrument. De goedkoopste piano’s gaan ongeveer 10 tot 20 jaar mee. Een goed gebouwde middenklasse piano slijt langzaam en kan bij normaal gebruik (gemiddeld 1 uur per dag) 60 tot 80 jaar meegaan. Bij zeer intensief gebruik kan een goede piano daarentegen al na 15 jaar volledig op zijn. Denk hierbij aan het instrument van een pianoleraar, concertpianist of muziekschool. Deze wordt immers vele uren per dag, alle dagen van de week bespeeld.

Als u graag de rijke volle klank wilt behouden die de piano in zijn jonge jaren heeft, kan het een overweging zijn om tussen de 25 en 50 jaar de piano te voorzien van nieuwe besnaring. De werkzaamheden die bij het besnaren komen kijken nemen veel tijd in beslag. Daarom is het goed om af te wegen of uw piano dit waard is, of dat u de piano inruilt voor een jonger instrument. Wij zien ook dat een groot publiek de eigenschappen van een oudere snaar prettig vindt. Omdat de snaren minder fel trillen en daardoor heldere boventonen verliezen, kunnen ze prettiger zijn in de kleinere woonkamers. Belangrijk hierbij is de kwaliteit van de piano en de staat van de hamerkoppen, zodat de piano geen schelle/metalige klank krijgt.

Piano Select selecteert hoge kwaliteit occasion piano’s met minimale slijtage op het mechaniek, klavier en besnaring. Doordaar bieden wij al jonge piano’s aan met een levensduur van 80 jaar, tegen 50% van de nieuwwaarde, plus uitgebreide garantie.

Lees hoe u zelf de staat van een piano kunt beoordelen

Levensduur piano - piano kopen tips