Pianosnaar vervangen

V.a. € 30,-

Het kan voorkomen dat er een enkele pianosnaar vervangen moet worden als deze gebroken is. Bij oudere instrumenten is dit risico groter, maar ook bij jongere instrumenten kan dit weleens voorkomen. Vaak is er dan een zwakte in het staal. Meer informatie over het volledig vervangen van alle (bas)snaren in een piano voor een mooiere klank leest u hier.

Een piano heeft ca 220 snaren, waarvan de meeste snaren van staaldraad zijn. Maar om de laagste tonen te maken, moet het staaldraad een aantal meter lang zijn. Om toch zo’n lage toon in de piano te kunnen maken, zijn de laagste tonen omwonden met koperdraad. Door de lage tonen met koperdraad te omwinden worden deze ook harder. Om die reden hebben de laagste bastonen 1 snaar per toets, en gaat dat over naar 2 bassnaren per toets en verderop in de piano naar 3 stalen snaren per toets om te zorgen dat het volume in balans blijft.

Waarom een Revisie/ Onderhoudsbeurt bij PianoSelect?

Ruim 60 onderhoudsbeurten & revisies per jaar;
Transparant advies met oog voor uw speelsituatie;
Technici met uitgebreide vakkennis;
Netwerk met externe specialisten;
Uitgebreide service.

Pianosnaar vervangen: Bassnaren

Als een pianosnaar gebroken is in de bas, laten we deze op maat namaken zodat de lengte en dikte van het koper exact overeen komen. Als het een snaar is uit een koor (van een toets die 2 snaren tegelijk aanslaat om dezelfde toon te maken) zullen we ook de andere pianosnaar moeten vervangen. Als we 1 oude snaar laten zitten, en 1 nieuwe snaar daarbij plaatsen, zal deze toon niet zuiver te stemmen zijn door het verschil in trillingen van de oude en nieuwe snaar. Om die reden vervangen we bij een koor altijd 2 bassnaren als er maar 1 gebroken is.

pianosnaar vervangen
piano resonanties en bijgeluiden

Pianosnaar vervangen: Staaldraad

Stalen snaren bevinden zich altijd met 3 snaren in een koor. Ook bij deze snaren moeten alle snaren uit een koor vervangen worden als er 1 pianosnaar gebroken is, om te zorgen dat er weer een mooiere zuivere toon geproduceerd kan worden. We meten de dikte van het staaldraad op, en plaatsen Röslau staaldraad van dezelfde dikte terug in de piano.

Een nieuwe snaar wordt op spanning gebracht, maar zal dan nog wat rekken tot deze stabiel is en niet in toon zakt. Met een speciale roller halen we al zoveel  mogelijk rek uit de snaar, maar daarna zal een snaar nog enkele stembeurten nodig hebben om goed op toon te blijven. Als een stempen niet genoeg kracht meer heeft om een snaar op spanning te houden, zal deze ook vervangen moeten worden.

Kosten

Het vervangen van een pianosnaar kan vanaf € 30,-. Een bassnaar wordt speciaal op maat gemaakt, Röslau staaldraad hebben wij in alle maten op rollen op voorraad liggen. De uiteindelijke prijs hangt af van hoeveel snaren er in een koor vervangen moeten worden. Neem contact op voor de mogelijkheden en een prijs op maat!

Vaste tarieven

Inspectie en advies*€ 50,-
Tarief losse werkzaamheden€ 60,- per uur
Voorrijkosten buiten 30km€ 0,60 per km
* Prijs voor taxatie, of ter inspectie en advies voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden of inbouw van een silent systeem. Deze kosten komen te vervallen bij het uitvoeren van werkzaamheden.

TIP: Combineer werkzaamheden voor een mooie aanbiedingsprijs!