Precision Touch Design

Precision Touch Design is een innovatieve techniek waarmee we de aanslag en klank van een instrument kunnen optimaliseren. Met behulp van PTD kunnen we:

  • Het aanslaggewicht veranderen, het instrument zwaarder of lichter laten spelen
  • Een ongelijkmatige aanslag optimaliseren naar een voorspelbaar en gelijkmatige aanslag
  • Bij het vervangen van onderdelen zoals hamerkoppen voorspelbare keuzes maken over het aanslaggewicht, en de invloed van het hamerkopgewicht op de klank
Waarom een Revisie/ Onderhoudsbeurt bij PianoSelect?

Ruim 60 onderhoudsbeurten & revisies per jaar;
Transparant advies met oog voor uw speelsituatie;
Technici met uitgebreide vakkennis;
Netwerk met externe specialisten;
Uitgebreide service.

Precision Touch Design (PTD) Piano Select Zwijndrecht

Onregelmatige aanslag

Is het u weleens opgevallen dat instrumenten uit hetzelfde bouwjaar en hetzelfde ontwerp toch totaal anders kunnen spelen en klinken?

Dat heeft te maken met de manier en traditie waarop piano’s en vleugels worden gebouwd, ook bij de duurste en meest luxe instrumenten. Tijdens het bouwen van de instrumenten wordt er namelijk weinig rekening gehouden met gewichtsverschillen in onderdelen (hamerkoppen, toetsen) en de verhoudingen in het mechaniek. Ook bij restaurateurs was er in het verleden geen kennis waarom mechanieken na restauratie of revisie met een zwaarder of onvoorspelbaarder touché speelde als daarvoor.

Een veelvoorkomende richtlijn bij fabrieken is dat een vleugeltoets met een gewicht van 50 gram naar beneden zou moeten gaan. Dit wordt gerealiseerd door lood voorin de toets te plaatsen. Heeft de ene hamerkop een lichter gewicht, zal deze toets niet veel lood nodig hebben om met 50 gram naar beneden te gaan. Heeft de hamerkop daarnaast een zwaarder gewicht, dan zal deze toets meer lood nodig hebben om met 50 gram naar beneden te gaan. Maar met deze 50 gram waarbij de toets rustig naar beneden gaat wordt nog geen toon gemaakt. Het ziet er wel mooi uit als een verkoper dit in de winkel laat zien.

Als een pianist piano speelt, heeft deze niks aan de 50 gram waarmee een toets naar beneden gaat. Stelt u zich de toets voor als een wip. Als de pianist speelt en verschillende volumes maakt, is deze continu bezig met het sneller of langzamer indrukken van de toets om verschillen in harde en zachte klank te maken.

Een wip met veel gewicht zal veel moeilijker zijn om te versnellen, dan een wipwap met minder gewicht. Ze kunnen beiden met 50 gram naar beneden gaan, maar in het versnellen van dit gewicht zal er een verschil zijn. De massa-traagheid maakt de vleugel onregelmatig in aanslag en klank.

Een goede pianist zal leren om zich aan te passen aan de onregelmatigheden van een instrument. Maar deze onregelmatigheden van instrument tot instrument, en een te grote massatraagheid kunnen bijdragen aan blessures. Een veel gehoorde ervaring na PTD werkzaamheden is dat de pianist exact uit de vleugel krijgt wat hij/zij wil horen. De pianist hoeft zich namelijk niet meer (onbewust) aan te passen aan de onregelmatigheden van het instrument!

De Amerikaan David Stanwood heeft vanaf de jaren 90 honderden vleugels geanalyseerd, en samen met vele pianisten en technici gekeken naar de verhoudingen tussen gewicht van de onderdelen en de overbrengingsverhouding (scharnierpunt van de wip). Hiermee werden onregelmatigheden inzichtelijk, en kon worden gezocht naar de perfecte balans tussen hamergewicht en overbrengingsverhouding die door de pianist als prettig werd ervaren. Dit resulteerde in een overzicht met 13 curves voor hamergewichten en bijpassend schema met de overbrengingsverhouding die het beste bij elke curve past. Dit is de basis waarop we een PTD ontwerp maken en voorspelbare resultaten kunnen behalen.

Precision Touch Design (PTD) Piano Select Zwijndrecht

Precision Touch Design

Intake € 145,-

Heeft u interesse in de mogelijkheden van Precision Touch Design? Dan kunnen wij bij uw instrument een analyse maken van 18 proeftoetsen. Hiermee maken we de overbrengingsverhouding, en gewichtsverschillen in hamerkoppen en toetsen, en frictie inzichtelijk. Op basis van deze 18 proeftoetsen kunnen we u laten zien welke verbeteringen er mogelijk zijn, en welke werkzaamheden hiervoor nodig zijn. Deze analyse kost € 145,- en neemt ca. 2,5 uur in beslag. Als u de werkzaamheden laat uitvoeren komen deze kosten te vervallen.

Werkzaamheden v.a. € 2250,-

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden analyseren we eerst de geometrie van het mechaniek. Het kan zijn dat bijvoorbeeld het mechaniek iets hoger of lager geplaatst moet worden voor een optimale overdracht toets naar hamerkop.

Na het in kaart brengen en mogelijk aanpassen van de geometrie, doen we nog een exactere analyse van de 18 proeftoetsen en alle hamerkoppen. Op basis van deze gegevens maken we een ontwerp. Hierin nemen we de wensen van de klant mee qua aanslag, kijken we naar de ruimte waarin het instrument staat, en welke mogelijkheden het mechaniek heeft te bieden.

Is de vleugel toe aan nieuwe hamerkoppen of andere onderdelen die vervangen moeten worden? Dan kunnen we hamerkoppen en onderdelen bestellen die passen in het ontwerp, maar waar ook de gewichtsverschillen nog van gekalibreerd moeten worden.

Door de tijd heen zijn de hamerkoppen door materiaalgebruik en manier van fabriceren gemiddeld een aantal gram zwaarder geworden dan 50-100 jaar terug. Veel pianofabrieken hebben hier hun mechanieken niet op aangepast, en ook tijdens veel revisies in het verleden is hier geen rekening mee gehouden. Qua klank hebben de instrumenten met een zwaardere hamerkop meer volume en vollere toon. Dit is mooi en geschikt voor grotere ruimtes. Lichtere hamerkoppen produceren minder volume en een transparantere klank, wat zeer geschikt is voor in de woonkamer.

Bij het vervangen van hamerkoppen zijn dit elementen waar we rekening mee kunnen houden, en in het PTD ontwerp een bijpassende overbrengingsverhouding voor kunnen realiseren.

Precision Touch Design PTD Piano Select Zwijndrecht

Installatie Precision Touch Design

We hebben het ontwerp gemaakt op basis van 18 proeftoetsen en alle bovenhamers. Hiermee hebben we ook de frictie inzichtelijk gemaakt. Eerst worden de frictiepunten behandeld.

In het ontwerp hebben we het gewicht van alle onderdelen bepaald, met een passende overbrengingsverhouding. Daarna gaan we de overbrengingsverhouding aanpassen, de bovenhamers brengen we naar het juiste gewicht van ons ontwerp, en ook het loodpatroon in de toetsen wordt aangepast volgens het ontwerp. Na installatie van een PTD wordt het mechaniek nauwkeurig afgeregeld, en intoneren we de hamerkoppen voor een gelijkmatige klank.

Afspraak

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw instrument? Zowel bij nieuwe instrumenten vanaf de fabriek als bij oudere instrumenten kunnen we met Precision Touch Design de speelaard en klank aanzienlijk verbeteren.

Een veelgehoorde reactie na PTD is dat de pianist geen moeite meer hoeft te doen om de reactie van het instrument te krijgen die je wilt. Het is een genot om op te spelen en studeren, minder vermoeiend voor de spieren met een kleinere kans op blessures. Ook voor pianisten met gewrichtsproblemen, spierproblemen of op oudere leeftijd kunnen we met Precision Touch Design de aanslag verlichten en het speelgenot terugbrengen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw instrument? Neem vrijblijvend contact met ons voor meer informatie of het inplannen van een analyse.

Piano kopen tips