Piano & vleugel reviseren

Reviseren is het proces waarbij wij uw instrument weer in optimale staat herstellen zodat deze weer voor lange tijd kan functioneren. In de werkzaamheden maken we samen met u een afweging tussen de kosten en waarde van het instrument. We kunnen een klankrevisie doen met nieuwe hamerkoppen of nieuwe besnaring, een mechaniek revisie, een meubelrevisie of een combinatie. Onderdelen kunnen vervangen worden, maar veel originele onderdelen kunnen weer geoptimaliseerd worden zonder dat vervangen nodig is. Leer hier meer over het piano en vleugel reviseren

Waarom een Revisie/ Onderhoudsbeurt bij PianoSelect?

Ruim 60 onderhoudsbeurten & revisies per jaar;
Transparant advies met oog voor uw speelsituatie;
Technici met uitgebreide vakkennis;
Netwerk met externe specialisten;
Uitgebreide service.

Nieuwe hamerkoppen vervangen

Nieuwe hamerkoppen

v.a. € 900,-

Als hamerkoppen erg versleten zijn of niet meer naar de gewenste klank geïntoneerd kunnen worden, kunnen we de hamerkoppen van een piano of vleugel vervangen tijdens het reviseren. In de meeste gevallen kunnen we de lijm van de hamerkoppen warm maken en de oude hamerkoppen van de steel afhalen. Zo kunnen we de oude steel behouden. We kunnen er ook voor kiezen om nieuwe stelen met roulettes in geval van vleugels, en hamerkapsels in geval van piano’s te plaatsen. Alles afhankelijk van de slijtage van het mechaniek en de werking van de huidige onderdelen.

Afhankelijk van de wensen van de klant en bouw van het mechaniek kunnen we nog veel kiezen op hamerkopgebied. Van verschillende merken tot allerlei soorten vilt en hout. Bij het vervangen van hamerkoppen maken we gebruik van Precision Touch Design, om het hamerkopgewicht gelijkmatig te laten verlopen.

Neem voor meer informatie, advies of een afspraak contact met ons op.

Nieuwe besnaring

Bassnaren v.a. € 900,- / volledige besnaring v.a. € 1900,-

Ook de volledige besnaring en stempennen van een piano of vleugel kunnen we voor u vervangen tijdens het reviseren. Als de besnaring al tientallen jaren op een instrument zit kunnen de stempennen zwakker worden en de besnaring stugger waardoor een instrument moeilijk stemmen is of zijn diepe klank verloren heeft. In de bassen kan dat eerder voorkomen, waardoor ook nog weleens alleen de bassnaren vervangen worden. Of het nodig is hangt af van de klank, technische staat en geschiedenis van een instrument. We komen instrumenten tegen die na 20 jaar al nieuwe bassnaren nodig hebben, maar ook instrumenten die na 60 jaar nog steeds een prachtige klank in hun snaren hebben.

Bassnaren laten we op maat maken per instrument, voor topkwaliteit bassnaren. Ook kunnen we ook nieuwe mensuurberekeningen laten uitvoeren voor een optimale klank en spanning van de snaren. Naast de kosten van de besnaring neemt het besnaren ook veel uren werk in beslag. Het instrument moet ontmanteld worden om de oude besnaring en stempennen te verwijderen. De besnaring wordt geplaatst, alle stempennen op dezelfde hoogte geslagen, besnaring achter de aanhangstiften en kamstiften vastgetikt, en meerdere stembeurten worden uitgevoerd.

Na het verwijderen van de snaren is het tijdens het reviseren ook goed mogelijk om een frame opnieuw te spuiten, zangbodem reparaties uit te voeren en de zangbodem opnieuw te lakken als dit nodig is.

Neem voor meer informatie, advies of een afspraak contact met ons op.

Nieuwe besnaring vervangen
Nieuwe hamerkoppen vervangen

Nieuwe dempers

v.a. € 400,-

Na verloop van tijd zullen de dempers van een piano of vleugel slijten of harder worden. Hierdoor dempen ze de snaren niet meer goed, of geven ze juist een bijgeluid bij het terugkomen op de snaren. Nieuwe dempers tijdens het reviseren zorgen voor een mooie articulatie voornamelijk in het staccato spel en bij pedaalgebruik. De grootste uitdaging en tijd qua werkzaamheden bevatten het richten en afregelen van het vilt of de dempers voor de juiste werking.

Neem voor meer informatie, advies of een afspraak contact met ons op.

Nieuw toetsbeleg

V.a. € 400,-

Toetsbeleg is in allerlei uitvoeringen beschikbaar. Wij kunnen voor verkleurd of beschadigd toetsbeleg vervangen tijdens het reviseren. Dit kan met toetsbeleg van een bepaald merk, of met een universeler toetsbeleg worden gedaan in verschillende tinten. Ook de opbouw van zwarte toetsen kunnen we vervangen. Belangrijk bij alle soorten toetsbeleg is de afwerking. Elk toetsbeleg is breder dan de toets, en moet netjes op maat gemaakt worden zodat het mooi gelijk loopt met de toets en de juiste vorm krijgt. Ook belangrijk is de hoogte van het beleg. Soms moet er iets van de toets afgefreest worden om op dezelfde hoogte als het oude toetsbeleg uit te komen.

Neem voor meer informatie, advies of een afspraak contact met ons op.

piano toetsbeleg vervangen toetsbeleg reparatie

Piano/Vleugel reviseren met bestaande onderdelen

v.a. € 800,-

Bij het reviseren maken we samen met u een afweging tussen het herstellen of vervangen van onderdelen en de kosten. Ook zonder het vervangen van grote onderdelen als besnaring en hamerkoppen kunnen wij uw instrument een revisie geven op uw piano in optimale staat te brengen. Hierbij zullen we vooral grondig schoonmaken, vilten vervangen, asjes nalopen en vervangen, groot onderhoud aan hamerkoppen en dempers, meubel en toetsen polijsten, reparatie van onderdelen in uw piano of vleugel. Ondanks dat hamerkoppen of besnaren niet worden vervangen, brengen we wel de klank weer terug in balans en optimaliseren we de aanslag van het speelmechaniek.

Neem voor meer informatie, advies of een afspraak contact met ons op.

Mechaniek revisie / PTD

V.a. € 2250,-

Speelt uw vleugel te zwaar, te licht, of onvoorspelbaar? Of is deze ooit gerestaureerd maar speelt/klinkt het instrument daarna zwaarder of onregelmatiger?

Met Precision Touch Design kunnen we het mechaniek volledig analyseren en problemen in kaart brengen, en verhelpen. We optimaliseren de geometrie, zodat de energie-0verdracht van toets naar hamerkop maximaal is. We zorgen voor de juiste hoeveelheid frictie in de onderdelen (meer dan 500 frictiepunten in een mechaniek). Vanuit de analyse maken we een ontwerp waarbij we alle hamers op een gelijkmatig aflopend gewicht kalibreren, en een overbrengingsverhouding realiseren die past bij het gewicht van de hamers. Dit resulteert in een speelaard die zeer gelijkmatig en voorspelbaar is.

We kunnen bestaande mechanieken met de huidige onderdelen verbeteren, of gebruiken PTD bij het vervangen van onderdelen om tot voorspelbare resultaten te komen.

Meer informatie en de achtergrond van Precision Touch Design leest u hier.

Yamaha S400B handgemaakte vleugel
Piano vleugel revisie onderhoud hamerkoppen schuren

Vaste tarieven

Inspectie en advies*€ 50,-
Tarief losse werkzaamheden€ 60,- per uur
Voorrijkosten buiten 30km€ 0,60 per km
* Prijs voor taxatie, of ter inspectie en advies voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden of inbouw van een silent systeem. Deze kosten komen te vervallen bij het uitvoeren van werkzaamheden.

TIP: Combineer werkzaamheden voor een mooie aanbiedingsprijs!