1. Home
  2. Akoestische piano vs digitale piano

Akoestische piano vs digitale piano

Digitaal of Akoestisch?

Beginnende pianospelers vinden de keuze tussen een akoestische of een digitale piano vaak moeilijk. Op deze pagina proberen we de voor- en nadelen op een rij te zetten zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

Digitaal of akoestisch, het is een groot verschil. Het spelen op een akoestische piano is een belevenis. De samenklank van de circa 220 snaren met elk eigen boventonen, het gewicht van het mechaniek wat in gang wordt gezet, het pedaalgebruik, het grote dynamische bereik en veranderende klankkarakter van zacht naar hard.

Een digitale piano kan dat maar beperkt nabootsen. De werking van digitale piano’s berust op sampling. Pianogeluid wordt opgenomen en in digitale vorm omgezet. Met het indrukken van een toets wordt de sample afgespeeld. Bij een akoestische piano heb je oneindig veel aanslagniveaus met bijbehorende boventonen. Een digitale piano heeft 1 of meerdere sensoren die bepalen welk vooraf opgenomen geluid afgespeeld wordt.

Een akoestische piano gaat generaties mee en kan een leeftijd tot 80 jaar bereiken, een digitale piano gaat circa 10 jaar mee. Maar een digitale piano is daarentegen circa 50% goedkoper.

Om als beginner een goede speeltechniek te ontwikkelen is een akoestische piano altijd de beste keuze. Omdat deze geen volumeknop heeft, leert u te voelen welk volume bij een bepaalde aanslag en gewicht hoort. De volumeknop van een digitale piano stoort dit proces, omdat u harder of zachter zult spelen afhankelijk van op welk niveau de volumeknop staat.

Kawai K300
Kawai CA 79

Akoestische piano

PluspuntenMinpunten
Rijke akoestisch klank, echte akoestische trillingen van materialen Hogere prijs (€2.000 - €15.000)
Het ultieme speelgevoel, belangrijk als basis voor een goede en verfijnde speeltechniek Moet 1 á 2 keer per jaar gestemd worden
Groot dynamisch bereik van zacht naar hard Voor optimaal speelplezier tussen 5 en 10 jaar een kleine servicebeurt nodig, tussen de 10 en 20 jaar een grote servicebeurt nodig
Lange levensduur (tot 80 jaar), gaat generaties lang mee Heeft standaard geen volumeknop of optie tot spelen met hoofdtelefoon (wel studiepedaal en optie tot silent systeem)
Prachtig meubelstuk
Houdt lang waarde

Digitale piano

PluspuntenMinpunten
Lagere prijs (€1.100 tot circa. €6.000) Klank en speelaard kunstmatig, komt niet in de buurt van akoestische beleving
Volume aanpasbaar en hoofdtelefoon Moeilijk om een goede verfijnde speeltechniek op aan te leren
Makkelijk verplaatsbaar, een digitale stagepiano is ook mee te nemen voor optredens Gaat maar circa 10 jaar mee
Meerdere geluiden Verliest snel waarde
Duur traject bij snelle overstap naar akoestische piano
Millennium III actiongold

Akoestische piano

Het grootste voordeel van de akoestische piano is natuurlijk dat het “the real thing” is. Een digitale piano komt niet in de buurt van de oorspronkelijke samenklank en boventonen van een akoestische piano. Ook qua aanslag komt een digitale piano niet in de buurt van het speelgevoel van een akoestische piano. De nuances en verfijnde dynamische verschillen, het mechaniek wat in werking wordt gezet met oneindige aanslagniveaus, en de rijke klank zijn het grote voordeel van een akoestische piano.

Het spelen op een goede akoestische piano is een belevenis: De samenklank van de circa 220 snaren met elk eigen boventonen, het gewicht van het mechaniek wat in gang wordt gezet, het pedaalgebruik, het grote dynamische bereik en veranderende klankkarakter van zacht naar hard. Daarbij de het uitnodigende karakter van het mooie meubel, de interactie met de ruimte, de pianotraditie – een digitale piano kan dat maar beperkt nabootsen. Op een akoestische piano kan de pianist klank ter plaatse maken. Bovendien gaat een akoestische piano generaties mee en kan een leeftijd tot 80 jaar bereiken.

Digitale piano

De voordelen van de digitale piano zijn de lagere prijs, mogelijkheid tot spelen met hoofdtelefoon en de verschillende geluiden. Naast een aantal vleugel- en pianogeluiden, hebben digitale piano’s vaak ook bijvoorbeeld elektrische pianogeluiden (Wurlitzer/Rhodes), orgelgeluiden en strijkers. Hoewel digitale piano’s steeds beter worden en (zeker de digitale piano’s met akoestisch speelmechaniek) dichter in de buurt komen van het geluid van een echte akoestische piano, is er tot op heden niets dat het bespelen van een fraai akoestisch instrument evenaart.

Waar verliest een digitale piano het van de akoestische piano? Het sustain pedaal op de meeste digitale piano’s is slechts een aan/uit schakelaar, op de akoestische piano is het een gradueel proces. Het mechaniek van de toetsen moet synthetisch de complexe speelaard (toetsgedrag) van een akoestische piano nabootsen. Het geeft niet hetzelfde gevoel en reactie. De digitaal gereproduceerde klank kan individuele noten aardig imiteren maar bespeeld in harmonie zullen de subtiele boventonen van sympatieke resonantie ontbreken. Het geeft een kunstmatige klank en kleur, niet gelijkwaardig aan een echt akoestisch instrument.

Responsive Hammer action II

Advies Piano Select

…voor de beginnende pianist

Als beginner is het lastig om te bepalen waarom een akoestische piano beter zou zijn dan een digitale piano. Zeker met oog op het prijsverschil en de onzekerheid of de piano na een jaar nog steeds bespeeld wordt. Vanuit onze  ervaring in eigen muziekschool (McMouthaan Music) en ervaringen van mede-docenten geven wij bij Piano Select het volgende advies:

Voor een beginner maken de klanken en toetsaanslagen van een goede digitale piano (vanaf ca. € 2000,-) de eerste 1 tot 2 jaar niet veel verschil voor het leerproces. Maar naarmate de vorderingen in spel en techniek zal een digitale piano een beperkt aanbod in klank en speelgevoel geven. Verfijnde nuances en dynamische verschillen zullen op een akoestische piano veel anders voelen dan op een digitale piano. Als u oefent op een digitale piano zult u moeite hebben om deze nuances aan te brengen op een akoestische piano bij uw leraar, kennissen of podium.

Omdat een akoestische piano geen volumeknop heeft, leert u te voelen welk volume bij een bepaalde aanslag en gewicht hoort. De volumeknop van een digitale piano kan dit proces verstoren, omdat u harder (zwaardere aanslag) of zachter (lichtere aanslag) zult spelen afhankelijk van op welk niveau de volumeknop staat.

Voor de serieuze pianist en het ontwikkelen van een goede speeltechniek is een akoestische piano altijd de beste keuze. Dat is ook de reden waarom goede pianodocenten een akoestische piano aanraden. Een kwalitatieve akoestische studiepiano (van bijvoorbeeld Yamaha, Kawai of Fazer) met bouwjaren rond 1980 hebben een langere levensduur en dezelfde prijs als een goede digitale piano (vanaf ca. € 2000,-). Een voorwaarde is wel dat deze goed onderhouden/gereviseerd moet zijn.

…als u in een appartement woont

Een appartement is veelal gehoriger dan een woonhuis. In dat geval kan een akoestische piano zorgen voor geluidsoverlast voor de omliggende buren. Wilt u toch genieten van de voordelen van een akoestische piano? Dan kan een silent systeem in een akoestische piano een mooie oplossing zijn!

Is uw budget niet toereikend voor een akoestische piano met silent systeem, of heeft uw appartement geen lift waardoor de transportkosten erg hoog zijn? Dan kan een goede digitale piano beter geschikt zijn.

…als u naast pianogeluiden ook andere geluiden wilt gebruiken

U zult waarschijnlijk denken dat de digitale piano hier als enige mogelijkheden in biedt. Maar dat is met de nieuwste ontwikkelingen in de akoestische piano’s niet meer het geval! Met een silent systeem in uw akoestische piano kunt u al meerdere geluiden op uw hoofdtelefoon of audiosysteem laten klinken. Nog mooier zijn de nieuwste Kawai Aures piano’s (of bij Yamaha Transacoustisch). Hierbij worden digitale geluiden door middel van transducers op de zangbodem overgedragen. Hierdoor gaat de akoestische zangbodem als speaker fungeren, en blijft u al de voordelen van uw akoestische piano behouden. Hiermee heeft u letterlijk een akoestische en digitale piano in één!

…als u ook wilt optreden op podia/gelegenheden waar u geen beschikking heeft tot een akoestische piano

In dat geval kan een digitale piano, zeker een stagepiano, een goede oplossing zijn. Een stagepiano is een piano zonder onderstel (deze zijn los te verkrijgen), waardoor hij eenvoudig mee te nemen is. Deze piano’s hebben ook aansluitingen om aangesloten te worden op een mengpaneel of speakerset. Let wel op of deze piano ingebouwde speakers heeft voor thuisgebruik!

Heeft u af en toe een digitale piano nodig voor een feest of optreden? U kunt eenvoudig een digitale piano bij ons huren vanaf slechts € 25,-!