Genio Silent systeem piano

Silent piano

Uw akoestische pianogeluid uitzetten, en met behulp van een hoofdtelefoon verder spelen? Dat is mogelijk met een silent systeem! Met een silent piano speelt u zonder uw huisgenoten of buren te storen. Schakel het silent systeem uit en u speelt weer gewoon akoestisch. Bij Piano Select vindt u 3 merken silent systemen. Met meer of juist minder mogelijkheden, een betere speelaard of mooiere pianoklank. Wij hebben de voor- en nadelen van elk systeem voor u op een rijtje gezet. Klik op het systeem om gelijk naar de informatie te springen:

In de showroom vindt u alles speelklaar opgesteld. Bezit u al een piano en wilt u hiervan een silent piano maken? Ook dat is mogelijk! Onder aan deze pagina kunt u informeren naar de mogelijkheden.

Kawai AnyTimeX4

Het Kawai AnyTimeX4 silent systeem de nieuwste versie van Kawai’s silent systemen, eind 2021 uitgebracht! Als Kawai dealer zijn wij trots om deze revolutionaire piano’s met dit unieke silent systeem te mogen leveren. Het AnyTime silent systeem is zowel in gebruik als technisch een onderscheidend systeem in de markt.

Waar alle andere silent systemen toetsensensoren onder de toetsen hebben die meten hoe hard welke toets naar beneden komt, heeft Kawai unieke hamersensoren (IHSS) in het mechaniek bij de hamerstelen verwerkt. Onder de toetsen is de meest vuile plek van de piano, aangezien dit de enige plaats is waar stof en vuil de piano binnen kunnen komen. Dat maakt het voor een toetsensensor (voornamelijk met open elektronica) tot een kwetsbare plek, zeker als er per ongeluk een glas drinken of andere stof tussen de toetsen op de toetsensensor terecht komt.

Maar het grootste voordeel van de hamersensor zit in het nog beter behouden van de akoestische aanslag. De toets is het beginpunt van een hele weg aan onderdelen en schakels die uiteindelijk de hamerkop in beweging brengen. Door een toetsensensor te gebruiken, meet het silent systeem alleen de eerste stap van deze lange weg waarbij alle onderdelen die volgen het uiteindelijke speelgevoel bepalen. Omdat Kawai’s hamersensor de laatste stap van deze hele weg meten, is de reactie van het geluid gekalibreerd op de laatste stap van uw akoestische aanslag. Om die reden komt het geluid en de reactie van een toetsaanslag nog veel dichter bij de akoestische aanslag dan alle andere systemen op de markt.

Voordelen
 • Meest accurate aanslag en reactie door IHSS hamersensor
 • Kawai’s beste vleugel- en pianoklanken, volledig naar smaak aan te passen
 • 88 hoogwaardige geluiden, vele effecten en opties
 • Volledig te bedienen via Bluetooth Pianoremote App
 • Veel aansluitmogelijkheden
Nadelen
 • Inbouw achteraf niet mogelijk
 • Naast een volumeknop geen fysiek bedieningspaneel voor andere geluiden en effecten, alleen via mobiele app
Kawai ATX4
Kawai PianoRemote app

Bediening via Bluetooth

Het Kawai AnyTimeX4 silent systeem heeft onder het klavierbed een module waar u alle aansluitingen vindt, met een aan/uit schakelaar en volumeknop. Bij opstarten kunt u gebruikmaken van de standaard geselecteerde Kawai vleugelklank. Koppel eenvoudig uw smartphone of tablet via Bluetooth in de PianoRemote app. Zo kunt u gebruik maken van de 88 geluiden, verschillende stemmingen, ruime effecten, metronoom, dual en split mode, en nog vele andere mogelijkheden! Door Bluetooth audio te activeren kunt u naar hartelust meespelen met uw favoriete muziek. De app is eenvoudig te koppelen en makkelijk in gebruik. Komt u er niet uit? Naast onze uitlegpagina en video’s kunt u ons altijd contacten om u verder te helpen!

Het akoestische geluid is eenvoudig te blokkeren door het middelste pedaal in te drukken. Hiermee schuift de muterail tussen de hamerkoppen en de snaren, zodat het akoestische geluid is uitgeschakeld. Zet uw silent module aan, en uw hoofdtelefoon op. Niemand die nog last heeft van uw oefeningen of zich ergert aan het pianogeluid! Daarnaast zijn de Kawai piano’s met AnyTime silent systeem ook nog steeds uitgerust met een studievilt, waardoor u ook het akoestische geluid met 50% kunt reduceren om zonder inschakeling van het silent systeem toch met zacht volume kunt oefenen.

Genio Silent systeem

Naast de fabrieksaf silent systemen, is Piano Select ook dealer en inbouwspecialist van Genio silent systemen. De systemen van Genio zijn in te bouwen in elke piano die daarvoor de benodigde ruimte heeft. In alle Yamaha U-series en vele vergelijkbare piano’s kunnen wij bij aankoop, of bij uw huidige piano aan huis dit systeem installeren (thuis binnen ca. 3 uur geïnstalleerd!). De piano is door middel van een hendel onder het klavier op de stille stand te zetten. Een muterail schuift dan tussen de hamerkoppen en snaren, waardoor het akoestische geluid wordt gestopt. U kunt de control unit aanzetten, en hoort de geluiden via uw hoofdtelefoon.

Piano Select heeft de Genio Silent systemen voornamelijk geselecteerd vanwege de grote rekenkracht en gesloten sensorrail. Hierdoor zullen er geen noten blijven hangen, of vertragingen optreden. Veel silent systemen hebben een open sensorrail, waarbij vuil en stof tussen de toetsen op de contactpunten van de elektronica kunnen vallen. Laat staan als er per ongeluk een glas met drinken over de pianotoetsen valt. Het systeem van Genio heeft een gesloten sensorrail. Dit zorgt ervoor dat de levensduur lang en storingsgevoeligheid laag is.

Onder de toetsen worden witte stickers geplakt. De sensorrail meet de afstand naar de stickers, om te bepalen welke toets en hoe hard deze wordt gespeeld. De informatie wordt doorgegeven aan de control unit en omgezet in geluiden.

Voordelen
 • Gesloten sensorrail
 • Grote rekenkracht
 • Aanslag eenvoudig te personaliseren
 • Verschillende andere geluiden en effecten
 • Via midi adapter (via Bluetooth) te verbinden aan iPhone/iPad
 • Kan achteraf (aan huis) in de meeste piano’s ingebouwd worden
Nadelen
 • Geluiden zijn vrij basic (via Bluetooth dongle mooiere geluiden op iPhone of iPad te gebruiken)
Genio Essence silent systeem,
Genio Premium silent systeem

Modellen Genio Silent systeem

Wij voeren het Genio Essence Silent systeem, en Genio Premium A Silent systeem. Hardware (uitgezonderd van de control unit), geluiden en effecten zijn hetzelfde. De Premium heeft als voordeel dat het touchscreen scherm een stuk eenvoudiger te bedienen is. Daarnaast zitten er in de premium demo songs, kun je intern tot 4 sporen opnemen, en is er een mogelijkheid tot het opslaan van user presets. Ook het verbinden met een PC/laptop is eenvoudig door een simpele USB A kabel. De Essence heeft via een meegeleverde verloopkabel wel midi in en uitgangen. Daarmee is het systeem alsnog aan een PC/laptop te verbinden.

Het Genio Essence Silent systeem en Genio Premium Silent systeem hebben meerdere geluiden naast het pianogeluid. Ook zijn er effecten zoals galm en chorus in te stellen. De systemen zijn eenvoudig te kalibreren naar uw eigen aanslag. Ook is het verloop van zacht naar hard (velocity curve) aan te passen. Dit maakt het tot een betrouwbaar en gepersonaliseerd systeem.

Genio Silent inbouwen in uw huidige piano

Piano Select biedt ook de mogelijkheid om een Genio Silent systeem in uw huidige piano in te bouwen. Dit doen wij bij u thuis. Op die manier voorkomt u dat u uw piano een paar dagen kwijt bent, met bijbehorende hoge transportkosten. Door onze werkwijze hebben wij het Genio Silent systeem vaak al binnen 3 uur geïnstalleerd, afgeregeld en gekalibreerd! Dit alles netjes en zo strak mogelijk; we komen tijdens stem- en servicebeurten genoeg systemen tegen waarbij de kabels los hangen, of muterails niet goed afgeregeld zijn.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een Genio Silent systeem in uw huidige piano? Alle Yamaha U series en vele vergelijkbare piano’s boven de 115cm zijn geen probleem. Neem hieronder contact op voor de mogelijkheden!

Genio Silent systeem sensorrail
Genio Silent systeem sensorrail
Genio Silent systeem bekabeling
Genio Silent systeem muterail

Informatie Genio Silent systeem

  Yamaha Silent piano

  Een Yamaha silent systeem kan alleen fabrieksaf worden ingebouwd. Inbouw achteraf is niet (legaal) mogelijk. (Het kan wel voorkomen dat u een Schimmel of Grotrian-Steinweg met een Yamaha Silent systeem tegenkomt, deze merken hebben ook een periode licenties gehad om dit systeem fabrieksaf in te bouwen)

  Omdat het systeem gemaakt is voor Yamaha piano’s, komt de speelervaring en klankbeleving nauw overeen met de akoestische beleving van de piano. De piano is eenvoudig in de stille stand te zetten, door het middelste studiepedaal in te drukken en vast te zetten. Een muterail komt dan tussen de hamerkoppen en de snaren. De hamerkoppen kunnen de snaren niet meer bereiken, waardoor het akoestische geluid niet meer klinkt. Daarna kunt u de control unit aanzetten en hoort u het geluid via uw hoofdtelefoon.

  Het Yamaha silent systeem werkt al sinds de eerste Silent piano’s (1993) met dezelfde techniek. Deze techniek is wel verbeterd en doorontwikkeld door de tijd heen. Elke toets heeft een lipje wat onder de toets vastgeniet is. Dit lipje zakt bij het indrukken door een rail heen waar sensoren inzitten die doorgeven welke toets, en hoe hard deze naar beneden komt. Die informatie wordt omgezet en doorgegeven aan de control unit, zodat u het pianogeluid op uw hoofdtelefoon hoort.

  Voordelen
  • Goede reactie tussen aanslag en geluid
  • Mooi weggewerkt onder het middelste pedaal
  • Afhankelijk van het model goed pianogeluid
  • Goed ontworpen sensorrail, storingsvrij
  Nadelen
  • Weinig keuze in geluiden en effecten (voornamelijk bij systemen voor ca. 2005)
  • Niet achteraf in te bouwen
  Yamaha Silent piano techniek
  Yamaha Silent Piano

  Modellen Yamaha Silent systeem

  Omdat een Yamaha Silent systeem vanaf de fabriek wordt ingebouwd, is het type systeem afhankelijk van het bouwjaar van de piano. De meeste piano’s tussen 1993 en ca. 2005 zijn voorzien van een type systeem met enkel een pianogeluid, en draaiknoppen voor volume en galm. Een luxere uitvoering heeft ook nog midi uitgangen om midi informatie vanuit de piano naar een ander midi apparaat of laptop te sturen.

  Jongere Yamaha Silent piano’s zijn voorzien van een SG, SH of SC systeem. Hierbij zijn meerdere klanken en effecten in te stellen, en zijn er meer mogelijkheden tot opnemen en verbinden met andere apparaten.