Piano of vleugel stemmen

Waarom is het belangrijk om uw piano of vleugel regelmatig te laten stemmen? Hoe vaak moet uw instrument gestemd worden? En hoeveel kost het piano stemmen door Piano Select Zwijndrecht? Lees het hieronder…

Piano Stemmen Zwijndrecht

Waarom raakt een piano of vleugel ontstemd?

De voornaamste reden dat een piano of vleugel ontstemt is door de schommelingen van de luchtvochtigheid. De snaren zijn gespannen over een kam, die gemonteerd is op de zangbodem. De zangbodem is een grote houten plaat aan de achterkant van de piano, die de klank van de snaar versterkt en volume geeft. Bij een verandering in luchtvochtigheid, krimpt het hout of zet het juist uit. De kam en de snaren die over de kam lopen, bewegen daardoor mee. Hierdoor verandert de stemming van het instrument.

Een andere manier waarop de piano of vleugel kan ontstemmen, is door het (harde) indrukken van de toetsen. Door de druk op de snaren kan de stempen iets verdraaien, of het materiaal van de snaar iets uitrekken. Zeker bij nieuwe piano’s zal het even duren tot de rek uit de snaren is en de piano langer stabiel blijft.

Ook is het mogelijk dat er onderdelen van de piano (door ouderdom of slechte kwaliteit) kapot zijn, waardoor de piano ontstemd raakt. Bijvoorbeeld een zangbodem met een scheur erin, problemen met de kam(stiften), losse stempennen, of een gescheurd stemblok.

Pianostemmen en onderhoud is belangrijk om uw instrument in goede conditie te houden. Piano Select adviseert u om een piano of vleugel minimaal 1 keer per jaar te laten stemmen.

Hoe vaak moet mijn piano gestemd worden?

Het stemmen en onderhoud van uw piano of vleugel is belangrijk om uw instrument in goede conditie te houden. Piano Select adviseert u om een piano of vleugel minimaal 1 keer per jaar te laten stemmen. Heeft u een goed gehoor en bent u gevoelig voor de kleine zwevingen in een piano? Dan is het raadzaam om uw piano 2 keer per jaar te stemmen.

Een kwalitatieve occasion piano: Een kwalitatieve occasion piano  van merken als Yamaha of Kawai kan in een stabiele omgeving (stabiele luchtvochtigheid en temperatuur) met 1 stemming per jaar voldoen.

Een nieuwe of nieuw besnaarde piano: Een nieuwe of nieuw besnaarde piano moet 2 keer per jaar gestemd worden. Deze in deze snaren zit nog meer rek, en hebben vaak minimaal 5 jaar nodig om langer stabiel te blijven.

Voor een optimaal behoud van de kwaliteit en waarde van uw instrument is het aan te raden om uw piano of vleugel 2 keer per jaar te laten stemmen. Het mooiste is om het vals worden steeds net voor te zijn. Op die manier blijven de stempennen en krachten in het instrument stabiel. Dan zal uw piano altijd goed gestemd zijn. Als de piano al ontstemd klinkt zullen we de stempennen verder moeten draaien, waardoor de kans op eerder weer vals worden groter is.

Piano stemmen Vleugel stemmen

Maak een afspraak om uw piano te stemmen

Maak een afspraak met onze pianostemmer om uw piano te laten stemmen, of voor andere specifieke wensen zoals intoneren, reparatie of afregelen.

Stemtarief piano en vleugel binnen een straal van 30 km vanaf onze showroom in Zwijndrecht: € 90,00

Buiten deze straal rekenen wij voorrijkosten. Wij hebben ook een netwerk van zelfstandige pianostemmers door Nederland heen. Ligt u buiten onze regio en hebben wij geen andere klanten in de buurt om een combinatierit te maken? Dan kunnen wij u doorgeven aan een van onze aangesloten stemmers. Deze hanteren hun eigen stemtarief (vaak rond de € 95 tot € 110).

Mijn piano is een tijdje niet bespeeld, moet ik hem dan toch laten stemmen?

Piano Select Zwijndrecht raadt u aan uw piano altijd minimaal 1 keer per jaar te laten stemmen, ook als u een tijdje minder frequent speelt. De stemming wordt niet alleen bepaald door het gebruik van de piano, maar ook door de luchtvochtigheid en temperatuur. Als u langer wacht met het stemmen, is de kans groot dat de piano na de volgende stembeurt alweer snel ontstemt raakt. In dat geval zal de piano meerdere stembeurten kort na elkaar nodig hebben om stabiel te blijven.

Wat moet ik nog meer weten over het onderhoud van mijn piano?

De kwaliteit en levensduur van uw piano wordt bepaald door omgevingsfactoren en het onderhoud van uw piano zelf. Lees meer over de verschillende invloeden en hoe u het beste met uw piano om kunt gaan.