Hoogglans piano schoonmaken?

De beste schoonmaakproducten en tips voor uw hoogglans piano!

Een hoogglans piano schoonmaken kan niet zomaar met elke doek of schoonmaakmiddel. Doeken kunnen krassen maken en water of schoonmaakmiddelen kunnen de lak aantasten. Als pianotechnici komen wij dagelijks piano’s tegen die vol krassen of vlekken zitten door verkeerd schoonmaken. Piano Select heeft voor u de beste schoonmaakproducten en tips, zodat u uw piano weer kunt laten stralen!

Wie zijn wij?

Piano Select is een allround pianowinkel met een specialisatie in het reviseren van piano’s en vleugels. Een van onze specialiteiten is het herstellen van polyesterlak van hoogglans piano’s. Veel kleine schades komen door het verkeerd schoonmaken van het instrument. In onze webshop vind u een uitgebreid assortiment schoonmaakproducten. Vanuit onze expertise op het gebied van hoogglans piano meubels adviseren we klanten graag hoe ze hun pianomeubel zo goed mogelijk kunnen onderhouden.

hoogglans piano schoonmaken

Stappenplan hoogglans piano schoonmaken

Piano schoonmaken stap 1: Stof verwijderen

Bij uw hoogglans piano schoonmaken moet u eerst het losliggend stof verwijderen. Doe dit met een zeer zachte doek of duster, zonder veel druk uit te oefenen. Een hardere (microvezel)doek of met het uitoefenen van druk kan ervoor zorgen dat scherpe stofdeeltjes krassen in uw lak achterlaten. Door als eerste stap het stof te verwijderen, verkleint u de kans op het maken van onnodige krassen.

De luxe stofdoek piano/vleugel kunt u los bestellen, maar zit ook in het ‘compleet schoonmaakpakket piano’.

Piano schoonmaken stap 2: Vlekken verwijderen

Na het verwijderen van stof, kunt u vlekken verwijderen en de hoogglans piano oppoetsen. Hiervoor kunt u Cory Piano Polish en de speciale Polish poetsdoek gebruiken. Spray wat Piano Polish op de poetsdoek. Verwijder hiermee het vuil en eventuele aanslag op het meubel, en geeft het meubel weer meer glans. Draai de doek daarna om, en wrijf het meubel op met de droge kant van de doek. Let op dat u niet veel druk uitoefent op de doek, ook weer om mogelijke krassen te voorkomen.

De Cory Piano Polish en poetsdoek zitten zowel in de hoogglans onderhoudsset, als ook het ‘compleet schoonmaakpakket piano’.

Piano schoonmaken stap 3: Pianotoetsen schoonmaken

Als laatste stap in het schoonmaken van uw piano zijn de toetsen aan de beurt. Voor het pianotoetsen schoonmaken kunt u Cory Key-Brite en de speciale Cleaner poetsdoek gebruiken. Spray wat Key-Brite op de poetsdoek, en maak daarmee de toetsen schoon. Draai de doek om naar de droge kant, en poets daarmee de toetsen op voor een schoon de glanzend resultaat.

Cory Key-Brite en poetsdoek zitten zowel in de hoogglans onderhoudsset, als het ‘compleet schoonmaakpakket piano’.

Piano schoonmaken stap 4: Pedalen en koperwerk poetsen

De pedalen en koperwerk van de piano zullen na enige tijd dof worden. Met Fiorina metaalpoets kunt u de pedalen, logo’s en ander koperwerk weer oppoetsen voor een prachtige glans! In het Fiorina pakket vind u 5 Airlaid poetsdoeken en een set vinyl handschoenen. Hiermee kunt u het koperwerk van uw hoogglans piano weer laten stralen!

Naast het losse Fiorina pakket, kunt u het Fiorina pakket ook vinden in het ‘compleet schoonmaakpakket piano’.

Veelgestelde vragen

De schoonmaakproducten in onze webshop zijn puur voor het schoonmaken van het meubel. Krassen verwijderen is niet mogelijk met deze schoonmaakproducten. Het is niet mogelijk om met de hand krassen uit een hoogglans lak te verwijderen. Hiervoor zal de piano machinaal geschuurd en gepolijst moeten worden door een specialist die precies weet wat hij doet. We komen ook veel verkeerd behandelde piano’s tegen. Daarna zijn onze schoonmaakproducten ideaal om de hoogglans lak in mooie staat te onderhouden.

Zeker als u een tweedehands hoogglans piano heeft gekocht met veel krassen/aanslag in de lak, of als u voorheen de piano met verkeerde schoonmaakdoeken en middelen heeft schoongemaakt kan het raadzaam zijn om de piano eerst te laten polijsten.

Piano Select is specialist in het schuren en polijsten van occasion hoogglans piano’s. Er zijn weinig technici die hierin weten hoever ze kunnen gaan, en de ervaring en materialen hebben om op de juiste manier de lak te herstellen zonder sporen achter te laten. Interesse naar de mogelijkheden voor het polijsten? Neem dan contact met ons op.

Dit antwoord is nee. Een hoogglans piano zal altijd kleine haarkrasjes krijgen, ook bij de beste schoonmaakmiddelen. Net zoals een auto ook altijd kleine waskrasjes krijgt, hoe voorzichtig u de auto ook wast.

Met het gebruik van de beste onderhoudsmiddelen en doeken speciaal voor hoogglans pianolak, verminderd u wel de kans op zichtbare krassen. De meeste kleine krasjes die met schoonmaken gemaakt zijn hele lichte haarkrasjes die in de woonkamer niet opvallen. Hiervoor moet u met direct licht van dichtbij in het meubel schijnen om in de reflectie van het licht de kleine haarkrasjes te zien. Met het gebruik van te ruwe doeken, of verkeerde schoonmaakmiddelen krijgt u diepere krassen die wel direct opvallen.

Belangrijk is dat u met het schoonmaken weinig druk uitoefent op de doeken. Dat verkleint het risico op het inkrassen van stof en vuil.

Ja! De doeken kunnen in de wasmachine en droger. Let wel op: zonder wasverzachter. Zelf doen we de doeken niet in de droger, voor een langere levensduur van de doeken.

Wij gebruiken alle schoonmaakmiddelen en doeken ook om onze eigen showroom schoon te houden. We gebruiken de doeken 1-2 keer per week om ca 50 piano’s en vleugels mee schoon te maken. De doeken worden elke week gewassen. Zodra de doeken stugger aan gaan voelen of we het idee hebben dat ze iets van een zichtbare kras achterlaten worden ze vervangen. Voor ons is dat elk half jaar. Voor uw instrument thuis hoeven de doeken niet wekelijks gewassen te worden, en kunt u uw piano meerdere malen schoonmaken voor de doeken het nodig hebben om gewassen te worden.

Als u het gevoel heeft dat de doeken stugger worden of er wat vuil in blijft zitten wat er niet lekker uitkomt met het wassen, is het tijd om de doeken te vervangen.

Als de piano vlekkerig blijft na het schoonmaken met de piano polish kunnen er 2 oorzaken zijn.

Als u een oude piano heeft, zeker van voor 1950, is de kans groot dat uw piano gepolitoerd is. Hier zult u een politoerspecialist naar de basis van uw lak moeten laten kijken, om te zien of de politoer eerst hersteld moet worden.

Als de piano de moderne polyesterlak heeft (vrijwel alle piano’s van jaren ’70 en jonger) en er blijven vegen of vlekken achter na het schoonmaken met piano polish, zal uw piano eerst een polijstbeurt nodig hebben. Dit is hardnekkiger vuil wat meer gehecht is aan het meubel, en een intensievere behandeling nodig heeft. In onderstaande video’s kunt u hier ook een voorbeeld van zien.

Video’s